Onderzoeksteam
Voedingsdeskundige Anne-Marie Ernst is namens Voeding Leeft lid van het onderzoeksteam, net als medisch fysioloog Peter Voshol en voedingskundig epidemioloog Marieke Battjes-Fries van het Louis Bolk Instituut uit Bunnik. Barbara Kerstens (co-creating partner van Voeding Leeft) leidt de onderzoeksgroep.
Inspirator Prins
Deelnemen aan het programma Anders Eten bij MS hoef je niet alleen te doen. Tv-kok Prins van den Bergh gaat je gedurende het traject inspireren met haar creatieve tips voor in de keuken.
Je mag dan wel MS hebben, maar dat wil niet zeggen dat je je dus maar in alles moet schikken. Ontdek wat andere voeding voor jou kan doen. En eh…. dat wat de pot schaft, wordt in elk geval lekker. Daar zorgt Voeding Leeft wel voor.
Wat betekent voeding voor jóu?
‘In de begeleiding van het programma `Keer Diabetes 2 Om` van Voeding Leeft heb ik van zeer dichtbij mogen ervaren wat voeding kan betekenen voor het welzijn van mensen. Deze ervaring heeft mij gesterkt in het idee dat er wellicht ook mogelijkheden ter verbetering zijn, hoe klein ook, voor mensen met MS.
Meer geluk, zelfstandigheid en kwaliteit
Ik wil jullie graag begeleiden in het proces om, ongeacht die beperkingen, toch keuzes te kunnen maken die zorgen voor meer geluk en meer zelfstandigheid. Kijken naar wat wel kan, in plaats van wat niet. Ik vind dat belangrijk. Als dat namelijk lukt, dan betekent dat een verhoging van de kwaliteit van je leven. Aandachtigheid is in dit proces, en gedurende het programma, een belangrijke sleutel.
Wil jij ook de regie terug?
Als lifestyle coach ben ik bij Voeding Leeft betrokken en kijk ik vanuit een breder kader naar de betekenis van voeding. Hoe voed je je op de juiste manier, en wat betekent voeding eigenlijk voor jou? Zoals eerder aangegeven ben ik bij Voeding Leeft gestart met het programma `Keer Diabetes 2 Om`. Diabetes is een heel andere ziekte en vergt -voor een deel- een andere voedingsaanpak. Maar er zijn ook raakvlakken, zoals bijvoorbeeld de impact van, en het omgaan met een ziekte. Hoe kun je tóch doelen stellen en regie krijgen over je eigen leven zonder je alleen maar slachtoffer te voelen? Dat vergt een integrale blik en enorm veel moed.’
Ik hoop dat het Eet Anders Experiment 2.0 ook jóu zal voeden in de breedste zin van het woord. Veel plezier, succes en tot snel tijdens één van de kick-startdagen!
Voeding fascineert me mateloos
‘Ik heb als biochemisch, fysiologisch onderzoeker wereldwijd op veel academische plekken gewerkt, steeds lag de focus op de verwevenheid tussen voeding en gezondheid.
Voeding als medicijn
Ik ben gefascineerd door de relatie tussen beide, mijn visie erop is holistisch. Het is niet voor niks dat de integratieve medische fysiologie mijn werkterrein is geworden. In mijn wetenschappelijke werk zie ik dagelijks wat voeding-/leefstijlinterventies doen bij chronische ziekten. Wat ik wil bereiken, is een brede gewaarwording en acceptatie van voeding als medicijn in onze maatschappij.
Wat ’t met je doet
Als je weet wat voeding met je lichaam kan doen, in positieve en in negatieve zin, dan besef je hoe belangrijk het is om de juiste keuzes te maken. Buiten een wetenschappelijke interesse in de effecten van voeding als medicijn heb ik een speciale verbinding met brood. En dan bedoel ik 100% zuurdesem van lokaal, biologisch, steengemalen meel dat de tijd heeft gekregen om zich te ontwikkelen tot een mooi en volwaardig product dat verzadigt. Snel brood is niet goed voor ’n mens!’
Graag laat ik je ervaren dat jij zelf veel kunt doen aan jóuw voeding als medicijn.
Hoe verdeel jíj je energie?
‘Als ergotherapeut werk ik o.a. samen met mensen die MS hebben. In het dagelijks leven ervaren zij veel beperkingen, omdat ze vaak te moe zijn om alles te doen wat ze willen. Herkenbaar nietwaar? Het is dan de kunst balans te vinden tussen de energie die je hebt, en de activiteiten die je wil uitvoeren.
Voeding hoort bij de zorg
Bij het Eet Anders Experiment ben ik betrokken geraakt, nadat ik hoorde over het project ‘Voeding en diabetes type 2’ van Voeding Leeft. Toen ik mij erin verdiepte, werd me duidelijk dat voeding een grote invloed op het lichaam heeft. Binnen de gezondheidzorg voor MS kan voeding volgens mij een veel grotere rol en betekenis krijgen dan dat het nu heeft. Voor je broodnodige energie heeft je lijf voedingsstoffen en vezels nodig. En dat zit NIET automatisch in alles wat je in je mond stopt.
Verschillende invalshoeken
Wat me aanspreekt in dit project, is dat er vanuit verschillende invalshoeken naar energie wordt gekeken. Ik vind het mooi om mijn kennis en informatie over energieverdeling met jou te delen. Ik hoop je dan ook te inspireren om een dagelijks ritme te vinden, waarmee je wél de energie krijgt voor de activiteiten die belangrijk voor jou zijn.’
Ik geef je graag inzicht in hoe jij zelf meer grip kunt krijgen op je eigen vermoeidheid, zonder dat je hiervoor in behandeling hoeft.
Ontdek hoe lekker ‘echt’ eten is!
‘Voeding is voor mij zoveel meer dan je maag vullen. Ik vond dat altijd al heel logisch. Ik ben opgegroeid met een vader als kok en een moeder die altijd vers kookte. Iedereen kon altijd aanschuiven bij ons, alles werd zelfgemaakt en de kaas en groenten haalden we bij de lokale boeren.
Wat je lijf nodig heeft
Hoe ouder ik werd hoe meer ik zag dat dit niet iets vanzelfsprekends is. De onbeperkte toegang tot snoep en suiker bij vriendjes, het niet met elkaar samen aan tafel eten… Ook had ik een sterke drang te onderzoeken wat nou gezond is en wat je lijf nou écht nodig heeft. Uiteindelijk hoorde ik van een ‘food guru’ in Australië en haar visie op voeding, dat was wat mij raakte. Ik ben naar Australië gegaan en heb haar een halfjaar lang geassisteerd en vooral heel veel geleerd.
Maximale voeding
En ik dacht: hier wil ik iets mee! Want zo vanzelfsprekend als het voor mij is, zo zou ik heel, heel graag zien dat het voor veel meer kinderen en volwassenen is. Vanuit die drive en passie kwam ik terug naar Nederland en heb ik mij verder gestort in het wereldje van de maximale voeding. Dat is ook de reden dat ik met ontzettend veel plezier je inspireer met tips en trucs voor in de keuken tijdens het programma Anders Eten bij MS. Leuk dat ook jij wilt ervaren wat voeding nog méér voor je kan betekenen.’
Graag laat ik ook jou proeven en zien dat ‘echt’ eten vooral heel lekker is.
Geen theorie, liever de praktijk
‘Vanuit het Louis Bolk Instituut voer ik als voedingskundig epidemioloog evaluaties uit van allerlei voedings-programma’s die in en met organisaties in de praktijk worden ontwikkeld en ingezet. Het programma Anders Eten bij MS is één van de programma’s van Voeding Leeft die ik evalueer.
Vragen vanuit verwondering
In samenwerking met Voeding Leeft en MS-Anders hebben we vragenlijsten opgesteld om acceptatie, waardering en effect op het eetgedrag, de gezondheid, klachten en het welzijn van de deelnemers van dit programma te meten. Hierbij vergelijken we steeds gegevens van de vragenlijsten die gedurende, of aan het eind van het programma zijn ingevuld met de gegevens van de vragenlijsten die voorafgaand aan het programma zijn ingevuld. De resultaten van de eerste twee Eet Anders Experimenten (die aan dit programma vooraf gingen) zijn veelbelovend. Het toont aan dat gezonder gaan eten ervoor kan zorgen dat mensen zich beter voelen en minder klachten ervaren.
Dit maakt mijn werk zo mooi
Dat maakt het voor mij mooi om dit soort programma’s te evalueren. We onderzoeken niet wat voeding ‘in principe’ bij mensen kan bewerkstellingen, maar wat mensen in praktijk beweegt om anders te gaan eten, waarom de ene persoon het niet volhoudt en de andere wel en wat voeding volgens de mensen zelf met hen doet. Natuurlijk proberen we ook objectief vast te stellen of bijvoorbeeld ziekteactiviteit wordt beïnvloed door het veranderde eetpatroon, maar juist dat dichtbij de mensen zelf zitten, open vragen stellen en gewoon hun verhaal laten doen, levert waardevolle informatie aan en maakt mijn werk het mooist.’
De resultaten van de eerste twee Eet Anders Experimenten zijn veelbelovend!
Ervaar de verandering zelf
‘Met twee ouders uit Maastricht ben ik met het Bourgondische leven gevoed. Lekker eten, met elkaar aan tafel en met het belangrijkste ingrediënt: Liefde. Lekker en gezond eten gaan zo voor mij hand en hand. Al sinds ik klein ben sta ik in de keuken. Vroeger om mijn moeder te helpen bij de vele diners die ze kookte. Nu om mijn familie en vrienden zelf te voeden.
Wat voedt jou?
Voeding is voor mij meer dan wat je eet. Het gaat ook om de vraag, wat voedt jou? Niet alleen om de vraag waarom je eet wat je eet, maar ook: waarom je doet wat je doet. Want ook activiteiten, vriendschappen of gedachtes kunnen je wel… of niet voeden. Vanuit die gedachte ontwikkel ik gezondheidsprogramma’s samen met het team van professionals van Voeding Leeft.
Kom in beweging
Ik ben veranderkundige en vind het vooral interessant te zien hoe mensen of systemen kunnen bewegen. Zélf ervaren is daarbij voor mij cruciaal. Dat is veranderen met je hart, en niet met je hoofd. Het anders doen, omdat je dat zelf wilt en niet omdat het van een ander moet. Ik zie prachtige voorbeelden in de praktijk dat het anders kan, dat het lukt. Dat maakt mij blij. Vooral ben ik hoopvol dat we weer een grote groep mensen inspireren en dat zij op hun beurt gaan ervaren wat anders eten met hen doet.’
Met verwondering en enthousiasme kijk ik uit naar september, als de kick-start dagen weer beginnen. Wat zal er gebeuren?
’t Moet wel lekker smaken
‘Is het niet geweldig dat je lekker kunt eten en dat dat ook nog eens goed voor je is? Mensen zelf laten ervaren wat de kracht van lekkere voeding is, dat is wat mij drijft in mijn werk.
Het roer om
Van jongs af aan heb ik geleerd om goed te eten, met veel groenten. Zelfs in mijn studententijd probeerde ik met weinig middelen toch iets lekkers op tafel te zetten. Later ontwikkelde ik mijn interesse in de relatie van voeding en het menselijke lichaam. Wat doet voeding eigenlijk met je? Na 15 jaar te hebben gewerkt in het bedrijfsleven (onder andere bij Shell) heb ik een paar jaar terug het roer om gegooid.
Wetenschappelijke inzichten
Ik wilde meer weten over voeding en er bovenal mijn werk van maken. In Londen ben ik Nutritional Therapy gaan studeren. Deze studie heeft als doel het optimaliseren van gezondheid door middel van voeding op basis van wetenschappelijk onderzoek. Simpel gezegd: hoe kan voeding een bijdrage leveren aan ziekte en gezondheid? Nu breng ik al mijn kennis in de praktijk. Ik hou ervan de laatste wetenschappelijke inzichten te onderzoeken en van daaruit een praktische vertaalslag te maken. Wat is er bekend over voeding en MS, hoe kan ik daar uitgangspunten van maken en welke lekkere recepten horen daarbij?’