Veelgestelde vragen
Waar en wanneer de nieuwe kick-start dagen zijn, is op dit moment nog niet bekend. Je kunt je wel hiervoor op een wachtlijst laten zetten. Dan informeren we je, zodra we meer weten. We hopen uiteraard dat heel veel donateurs weer nieuwe kick-start dagen in 2021 mogelijk maken. Want natuurlijk zetten we alles op alles om op veel méér plekken in het land het programma te bieden om anders te gaan eten bij MS!
De donateurs van het Nationaal MS Fonds betalen verreweg de meeste kosten van het programma Anders Eten bij MS omdat zij dit goede doel een warm hart toedragen. Voor deelname vragen we een eigen bijdrage van € 75. Los daarvan betaal je natuurlijk wat je zelf eet en drinkt, maar dat is niet anders dan normaal. De dagelijkse boodschappen die hiervoor nodig zijn, zijn namelijk over het algemeen níet duurder dan de normale boodschappen van een gemiddelde Nederlander.
Voor het ontwikkeling van eerste Eet Anders Experiment mochten we rekenen op een financiële bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken, via Innovatie Agro & Natuur. Helaas bestaat deze netwerkorganisatie niet meer in deze vorm, waardoor het programma nu compleet moet worden betaald uit de giften. Je begrijpt dat we daarom ook een bijdrage vragen van degenen die er het grootste belang bij hebben: namelijk de deelnemers zelf.
Bedoel je dat je geen keukenprins(es) bent? Geen punt. De bewerkingen zijn eenvoudig, duidelijk en stap voor stap beschreven. Je zult nog verbaasd staan hoe lekker JIJ kunt koken met gezonde ingrediënten.
Plantaardig eten levert ons namelijk veel gezondheidswinst op, maar we zien ook in onderzoeken dat het eten van vis voor – met name mensen met MS – een positieve bijdrage levert, helaas zien we dat minder bij het eten van een visolie capsule. De natuur is slim, in een visje zitten veel meer bouwstoffen die onderling samenwerken daarom zijn wij voorstander van het eten van vis in dit eetprogramma. Maar ook het af en toe eten van gevogelte en vlees levert ons goede opneembare, esssentiële bouwstoffen. Van deelnemers vragen we daarom om de menu’s en recepten integraal over te nemen en zeker vis, maar af en toe ook gevogelte en vlees te eten. Tenzij je – vanwege een allergie of intolerantie – bepaalde ingrediënten moet weglaten of vervangen.
Het programma Anders Eten bij MS staat open voor iedereen die MS heeft, niemand uitgezonderd. Echter een voedselallergie of -intolerantie voor bijvoorbeeld gluten, zuivel, eieren of noten kan het lastiger maken om mee toe doen. Worden er in de recepten ingrediënten gebruikt die bij jou een (allergische) reactie oproepen, dan is het verstandig om deze ingrediënten te vervangen door iets wat jij wel verdraagt. Dat is iets wat je zelf moet doen.
Bepalen of jij in staat bent om mee te doen, dat is je eigen verantwoordelijkheid, overleg eventueel met je diëtist en/of behandelend arts. Overweeg je deelname, maar heb je nog vragen vooraf: stuur ze ons per e-mail via info@nationaalfonds.nl.
Veel mensen hebben baat bij een van deze diëten maar het is (wetenschappelijk) onduidelijk waarom. Bovendien staan ze op sommige punten dus lijnrecht tegenover elkaar. Wat deze diëten wel gemeenschappelijk hebben, is dat er veel plantaardig eten wordt gegeten en onbewerkt (dus niet industrieel bereid) eten. Dat is ook de basis van het programma Anders Eten bij MS: onbewerkt, vers en gevarieerd eten. Maar dan zonder het uitsluiten van voedselcategorieën zoals vlees, zuivel, granen of eieren.
In het programma Anders Eten bij MS ga je niet per se minder eten of op ‘dieet’, maar eet je juist voldoende en smaakvol. Met veel knapperige groenten in allerlei variaties, hele vruchten, peulvruchten, veel vis, echt vlees of gevogelte, lekkere noten en een beetje zuivel en natuurlijke vetten. Wat je vermijdt, is voorbewerkt (industrieel) eten, waaronder frisdranken, koekjes, snoepjes, alles uit pakjes en zakjes en kant-en-klaar eten.
Volg jij het Jelinek of Wahls/Paleo dieet? Sluit jij bepaalde voedselcategorieën uit en werkt dat voor jou? Dan lijkt het ons verstandig dat je hier gewoon mee doorgaat. Het programma Anders Eten bij MS is dan waarschijnlijk niet iets voor jou.
Het programma Anders Eten bij MS wordt gehouden in een volledig veilige setting. Het eetprogramma vormt een volwaardig voedingspatroon met als basis de Richtlijn voor goede voeding van de Gezondheidsraad die begin november 2015 is verschenen. Let op. Lees dit ook even.
Op enkele punten hanteert Voeding Leeft strengere normen gebaseerd op internationale studies en richtlijnen, zoals bijvoorbeeld de nieuwe WHO richtlijn rondom suiker en de nieuwe wetgeving van de FDA rondom transvetten (verboden per 2018). Alles is dus volledig science based. We vinden het wel belangrijk dat je je eigen arts informeert over je deelname aan het programma Anders Eten bij MS. Deelnemers ontvangen hiervoor een brief met toelichting.
Met ‘onbewerkte’ voeding bedoelen we voeding die niet eerst fabrieksmatig geproduceerd, geraffineerd of op een andere manier voorbewerkt is. Vaak voorzien van kunstmatige toevoegingen waar je lijf niet op zit te wachten en die je zeker geen goed doen. Grofweg gezegd: alles wat in een zakje of pakje zit en voorzien is van een lange lijst met ingrediënten, laten we tijdens het programma Anders Eten bij MS in de winkel liggen. Voorgesneden groente (ook in een zakje), is natuurlijk wel okay. Net als groente uit de diepvries, pot of blik.
Heb je na het lezen van deze site nog vragen die niet beantwoord worden, mail je vraag dan naar info@nationaalmsfonds.nl.